Zwemvijvers

Een frisse duik in kristal helder water

Het hele jaar natuurlijk mooi en schoon water zonder chloor of andere chemicalien . Een vijver waarin ook gezwommen kan worden, dat is een zwemvijver, een geheel ecologisch systeem op basis van een natuurlijk filter met beplanting. Het water is heerlijk zacht en u hoeft zich geen zorgen te maken over geïrriteerde ogen of droge huid.  Waterdiertjes  zoals torretjes, libellen,  maar ook een kikker kan zich thuis voelen in uw zwemvijver.

Ontwerp

Hierbij hebben we gelijk één van de grote voordelen van een zwemvijver. De zwarte folie die wordt gebruikt maakt dat de zwemvijver op een natuurlijke wijze kan worden geïntegreerd en een harmonieus geheel vormt met uw tuin, in zomer en winter.  De vormgeving  kan zijn in een organisch en natuurlijke vorm  of juist minimalistisch en strak.

Aanleg

Een zwemvijver kan in iedere tuin bestaand of nieuw worden ingepast.  Het uitgraven en profileren gebeurd in eigen beheer, mogelijk met kleine machines zodat een bestaande tuin zoveel mogelijk wordt ontzien. Een zeker ook te noemen voordeel zijn de beheerskosten, ten  opzichte van een klassiek blauw bad is het onderhoud beperkt.

Onderhoud

Een zwemvijver met natuurlijk filter is een  ecologisch systeem waarbij onze tussenkomst bijna niet nodig is. Het water stroomt, met behulp van een pomp,  door een afgescheiden deel van de vijver, dit deel is het biologische filter, gevuld met lavasteen en beplant met waterzuiverende moeras planten.

Om algengroei te voorkomen dient ervoor gezorgd te worden dat er zo min mogelijk voeding in het water komt. De beplanting die de voedingsstoffen  uit het filter opnemen dienen dan ook voor het afsterven van het blad  te worden afgeknipt. Indien er grote bomen in de buurt staan dient ook hiervan het afgevallen blad wat naar de bodem is gezonken te worden opgeruimd.

Door de pomp in het filter  ontstaat er een stroming welke het oppervlakte vuil zoals stof en stuifmeel  naar het filter dirigeert.